Tüm Haberler

Reşko’nun Ağıtı 1 Türküsünün Hikayesi

Asıl adı Süleyman olan Reşko, Sarız’ın Çağşak köyündendir.

Reşko’nun kardeşi Mehmet, Göksün’ün Büyük Kızılcık köyüne bağlı Kavşut mezrasında davarını kışlatırken, otlak anlaşmazlığı yüzünden Kızılcıklılar tarafından her gün bir organı kesilerek 18 günde işkenceyle öldürülüyor.

Reşko, sözkonusu mezradaki malların yanına gidince, kardeşini bulamıyor. Malların yanındaki çoban, kardeşinin Kızılcıklılar tarafından götürüldüğünü ve bir daha dönmediğini söylüyor. Bunun üzerine Reşko, köye iniyor ve kardeşini araştırıyor. Köylülere:

– “Kardeşimi siz getirmişsiniz ortaya çıkarın, yoksa sizin için kötü olur,” diyor. Fakat kardeşini göstermiyorlar. Çünkü kardeşi işkenceyle öldürülmektedir, ağır yaralıdır. Bu arada yaşlı bir kadın, kardeşinin, üstünde bulundukları damda tutulduğunu, ayağını yere vurarak bildirmek isterse de Reşko anlayamaz.

Kardeşinin izini bulamayan Reşko, kardeşi ortaya çıkartılmazsa, her parmağı için bir Kızılcıklı’yı öldüreceğini söylüyor ve dağa çıkıyor.

Aradan epeyce zaman geçmesine rağmen kardeşi bulunamayınca, öldürülüğünü anlayarak belli aralıklarla kuşkulandığı kişilerden 17’sini öldürüyor. 18’inci kişi olarak öldüreceği adam:

– “Beni öldürme, senin kardeşini daha önce öldürdüğün kişiler işkenceyle öldürdüler” diyor. Durumu öğrenen Reşko adamı bırakıyor.

Reşko, bu olaydan sonra, öcünü aldığına inanarak adam öldürmeyi bırakıyor. Fakat arandığı için dağda kalmayı sürdürüyor. Dağda kaçak bulunduğu sırada, tutuklanan bir arkadaşını, Maraş Cezaevi’nde zaman zaman ziyaret ederek, kendisine para yardımında bulunur.

Reşko, bir kaç yıl dağda kaldıktan sonra yakalanıyor ve Maraş Cezaevi’ne konuyor. Başlangıçta idamla yargılanan Reşko, dağa çıkmasının haklı gerekçeleri gözetilerek hapis cezasına çarptırılıyor. Birkaç yıl tutuklu kaldıktan sonra 1933 affında cezaevinden çıkıyor.

Cezaevinden çıktıktan sonra, geçimini çıkarmak için Suriye’den kaçakçılık yapar. Cezaevinden tanıdığı bir tütün kolcusunun halka baskı yaptığını görüyor ve kendisini uyarıyor. Kolcunun kafa tutması üzerine aralarında sürtüşme çıkıyor. Kolcu, Suriye’den bir dönüşünde dağda Reşko’yu pusuya düşürüyor. Aralarında çatışma çıkıyor. Çatışmada, Reşko topuğundan yaralanıyor, kolcuysa hayatını kaybediyor.

Reşko, bu olay üzerine yeniden dağa çıkar. Uzun süre dağda kalır. 1940 yılında bir gün Çağşak’taki evinde olduğu, köyün zengin Tümüklü ailesince Sarız jandarmasına ihbar edilir. Jandarma evi sarar. Reşko, başlangıçta teslim olmaya yanaşmaz. Fakat köylüler araya girerek kendisini ikna ederler. Reşko, silahını teslim edip evden çıkarken, dam başında pusuda bekleyen birince arkadan vurulur. Bu, Reşko’nun kendisinden kuşkulandığı ve daha önce bir kaç kez kendisini uyardığı bir köylüsü Hulusi’dir.

Arkadaşlarının karşı tarafa köklü bir misilleme yapma önerisini de Alim Efe kabul etmiyor.

Olayı doğrudan gören ilçe jandarması Mustanlar’dan 15 kişiyi tutukluyor. Jandarma komutanının haber yollaması üzerine, Alim Efe ile arkadaşları da teslim oluyorlar. Jandarma komutanı da haklılıklarını gördüğü için onlara iyi davranıyor.

Bir süre yattıktan sonra Alim Efe, Dinar Cezaevi’nden kaçıyor. Yeniden köyüne dönüyor. Amacı ailesine ve yakınlarına sahiplik etmek. Yurt edinmek istediği Teknova’da ekip-biçmek. Kavgada, dalaşmada gözü yok artık.

Yazık ki karşı taraf yine durmuyor ve bir gün şoseye indiğinde, pusu kuran Abbas ve Habip tarafından vuruluyor. Vurulmaya vuruluyor ama vuranlar yanına yaklaşamıyorlar. Ta ki birini yanına gönderip, öldüğünü kesinlikle öğreninceye kadar.

Alim Efe’nin cesedinin ne olduğunu olayı anlatan da kesinlikle bilmiyor. Cesedi yakıp gömdükleri söyleniyor. Türküdeyse cesedin samanlıkta doğrandığı anlatılıyor.

Olayı anlatan türküde anlatıldığı gibi, Alim Efe’nin öldürülmeden nişanlandığını fakat bu konuda da gözünün açık gittiğini ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklamlarla Destek Ol!